• 07мај
  0 Komentara
  Voda

  Voda

  VODA ZNAČI ŽIVOT
  Voda je najvažniji makronutrijent jer se brine za niz vitalnih funkcija u našem organizmu. O važnosti vode puno govori činjenica da bez vode možemo preživeti 2 do maksimalno 4 dana, dok bismo bez hrane mogli preživeti čak i do nekoliko nedelja. Da li ste znali da je prosečna dnevna potrošnja vode u našoj regiji 140-150 litara po glavi stanovnika, od čega samo 2% u proseku koristimo za kuvanje i piće.

  Uloga vode u organizmu

  Unos tečnosti u naš organizam neophodan je za normalno funkcioniranje bubrega, srca i kardiovaskularnog sistema. Najvažnije uloge vode u organizmu:
  – gotovo sve hemijske reakcije u organizmu zahtevaju vodu
  – pomaže regulaciji telesne temperature
  – učestvuje u transportu nutrijenata i otpadnih proizvoda
  – pomaže u održavanju pH ravnoteže
  Da li ste znali da je oko 60% telesne težine odraslih ljudi upravo voda?

  Nedostatak vode – dehidracija

  Mali nedostatak vode u organizmu može uzrokovati umor, glavobolju i smanjenje koncentracije. Dnevno gubimo u proseku 2.5 litara tečnosti – disanjem, putem ekskrecije otpadnih materija iz organizma, urinom i fecesom, kao i znojenjem. Leti kada je jako vruće ili kada vežbamo gubimo još više tečnosti, znojenjem. U slučajevima dijareje, povraćanja ili povišene telesne temperature naš organizam gubi posebno velike količine vode i elektrolita, koje je potrebno nadomestiti. Treba napomenuti i da su trudnoća i laktacija posebna stanja koja iziskuju dodatne potrebe za tečnošću.
  Potrebno je uvek imati na umu da ozbiljna dehidracija jako brzo može dovesti do smrti.

   
   

Ostavite komentar

Otkaži slanje